Materiale Studiu

Capacitatea ei de a schimba viețile oamenilor

The Holy Bible on wooden table.

Biblia pretinde, de asemenea, că are capacitatea de a schimba viețile celor care o citesc. Nu oricine, desigur, vrea ca viața lui să fie schimbată sau reorientată. Destul de corect. Suntem liberi să alegem direcția spre care vrem să ne îndreptăm și cum ar trebui să ne trăim viața. Am putea să fim destul de mulțumiți chiar acum de cine suntem și unde ne îndreptăm. Dar, cu cât îmbătrânim, cu atât mai mult ne dăm seama că din viața multor oameni lipsește ceva important. Mulți realizează brusc lucrul acesta atunci când ajung la vârsta de 40 sau 50 de ani și și-ar dori să o ia de la capăt. Jumătate din viața lor a trecut și nu mai pot face nimic în această privință.

Nu avem nevoie să avem un IQ de 150 ca să știm că sunt multe lucruri în neregulă cu omenirea. Vedem aceasta în fiecare zi la TV sau în ziare – crime, violuri, jafuri, abuzuri asupra copiilor, războaie între bande, terorism și toate traumele pe care acestea le provoacă în viețile oamenilor. Și de ce crește depresia atât de rapid, mai ales în țările vestice? De ce există aici atâtea sinucideri în fiecare an și de ce rata suicidului crește mai ales printre tineri? De ce sunt atât de mulți dependenți și vânzători de droguri? De ce atât de mulți artiști și scriitori scriu despre lucruri întunecate? De ce viața pare atât de lipsită de sens, goală și inexplicabilă pentru atât de mulți oameni din lumea de astăzi?

Răspunsul este simplu: noi suntem cauza – ființele umane. Noi suntem adevărata problemă. Uneori sunt vecinii; uneori este administratorul sau șeful; uneori sunt părinții; uneori este soția, soțul, copilul, soacra sau mătușa Esmeralda. Dar, mai des decât ne-ar plăcea să recunoaștem, suntem noi. Egourile noastre mari și interesele personale exagerate stau în calea relațiilor bune. Și relațiile bune sunt doar începutul. Majoritatea problemelor din lume își au originea în atitudini și comportamente umane deviante sau inacceptabile.

Biblia pretinde că este capabilă să rezolve această problemă fundamentală a existenței umane, să ajungă la rădăcina ei și să facă o diferență în cazul nostru și al societății ca întreg. Pretinde că este capabilă să ne spună cine suntem cu adevărat și să ne ajute să ne schimbăm, dacă ajungem într-un punct în care să credem că acesta ar putea fi un lucru bun. Biblia vorbește des despre posibilitatea de fi „născut din nou” sau „schimbat” – născut din nou „din Dumnezeu” sau „prin Cuvântul lui Dumnezeu, care este viu și care rămâne în veac” (1 Petru 1:23). În Biblie, Dumnezeu spune: „Vă voi da o inimă nouă și voi pune în voi un duh nou” (Ezechiel 36:26). Nu există nicio altă carte care să pretindă așa ceva. Și numărul celor care au demonstrat de-a lungul secolelor că este adevărată este nenumărat. Înseamnă că merită să ne gândim la ea. Ar trebui să ne întrebăm: „Dacă Biblia îi poate schimba într-adevăr pe oameni în modul acesta – îi poate face pe oamenii răi buni, pe oamenii triști fericiți, pe oamenii slabi puternici – dacă chiar poate face lucrul acesta, nu ar trebui să o luăm în serios?” Dacă este adevărată până la urmă?

Material preluat din cartea „Mai putem crede în Biblie?” de Bryan Ball

(Vizite: 39 ori, Astăzi: 1 vizite)