Biblia

Repere pentru o înțelegere adecvată – Autorul Bibliei

Pentru a vă ajuta să începeți un studiu aprofundat, luați în calcul următoarele elemente contextuale, în momentul în care studiați pasaje scripturistice dificile sau contradictorii:

CINE A SCRIS PASAJUL?
Cărțile Bibliei au fost scrise de cel puțin 40 de autori diferiți, toți cu puncte de vedere unice, cu stil literar propriu și scopuri diferite pentru care scriau. Bineînțeles, veți observa diferențe între scrierile diverșilor autori. Vă poate fi de ajutor să notați pe o foaie de hârtie ceea ce descoperiți.

De ce este important acest lucru? Diferitele opinii, perspective, valori, experiențe de viață pot fi relevante pentru diferiți destinatari. Și când învățăm să vedem anumite lucruri prin ochii altora, aceasta va ajuta la creșterea noastră individuală.

Un exemplu al acestor diferențe între autori sunt cele 4 Evanghelii: Matei, Marcu, Luca și Ioan. În Noul Testament, aceste cărți aduc o contribuție determinantă pentru că descriu cele mai importante serii de evenimente ale Planului de Mântuire: viața lui Isus pe pământ.

În timp ce fiecare dintre ele cuprinde aceleași istorii, ele ne dau patru perspective diferite. Fiecare se concentrează pe aspecte diferite ale ministerului și influenței lui Isus de-a lungul vieții, morții și învierii Sale, cât timp a fost pe pământ.

Este grăitoare o simplă comparație între Matei și Marcu. Matei a fost unul dintre ucenicii lui Isus. El era evreu dar și colector de taxe – ocupație care i-a adus ura confraților săi. (Se știa că vameșii își asigurau o parte din bani pentru ei înșiși, în plus față de ceea ce restituiau romanilor – putere opresoare pe care evreii o disprețuiau).

Astfel se explică de ce limbajul folosit în Matei includea adesea terminologia ebraică și câteva referințe la Vechiul Testament. Autorul pare să se străduiască să transmită un mesaj potrivit evreilor sau celor care sunt familiari cu istoria evreilor.

Marcu, pe de altă parte, pare să scrie unui mediu care includea și romani (sau „neamuri”). Limbajul său este mult mai concis, țintind direct la subiect, în loc să includă fiecare detaliu. Marcu subliniază ceea ce se întâmpla în momentul povestirii, scoțând în evidență caracterul nemijlocit al lucrării lui Dumnezeu, realizată prin Isus.

Diferite perspective pot fi de ajutor cititorului de azi pentru a avea o vedere de ansamblu asupra acelei istorii. Știm că perioada în care Isus a fost pe pământ este foarte importantă. A fost nevoie de patru autori ca să o detalieze.

Pe tot parcursul Bibliei, observăm cum fiecare autor portretizează distinct perioade ale istoriei pentru a demonstra variatele tipuri de relație pe care Dumnezeu le-a avut cu omenirea. Aceasta conferă studiului Bibliei o experiență bogată și variată. De asemenea, aceasta arată de ce autorul unei cărți reprezintă un element contextual important, atunci când ne străduim să înțelegem înțelesul unui verset biblic.

(Vizite: 62 ori, Astăzi: 1 vizite)