Materiale Studiu

Sursa de informare despre Isus

Isus din Nazaret este unul dintre cei mai influenți oameni care au trăit vreodată. Mulți ar spune că este cea mai influentă persoană din toate timpurile. Cercetătorul Reynolds Price Îl compară cu mulți alți oameni puternici din trecut, inclusiv cu Mohamed, Marx, Stalin și Mao Tze-dun, și apoi spune: „Isus din Nazaret este cea mai importantă personalitate din întreaga istorie a omenirii.” Dr. William Johnsson spune într-un mod simplu și plin de sensibilitate: „El este Omul care nu va trece.”

Să ne gândim la următoarele:

S-au scris mai multe cărți despre Isus decât despre oricare altă persoană.

El a inspirat o muzică mai măreață decât oricine altcineva care a trăit vreodată.

A fost subiectul mai multor mari lucrări de artă decât oricine altcineva, în viață sau nu.

S-au creat mai multe monumente arhitecturale și sculpturi pentru a-L onora decât pentru oricare altă persoană din istorie.

A fost sursa de inspirație pentru multe dintre marile reforme sociale ale lumii.

Și-a lăsat amprenta chiar și asupra timpului. Calendarul mărturisește influența Lui de durată. În ciuda încercărilor recente de a-I elimina numele din istorie, timpul încă se împarte între î.Hr. și d.Hr. – „înainte de Hristos” sau „după Hristos”.

Milioane de oameni de-a lungul veacurilor au murit de bunăvoie pentru El. Mulți alții încă mor pentru El astăzi.

Este un record impresionant – și complet unic. Și lucrul și mai remarcabil este că Isus încă este aici. El nu va trece, după cum spunea Dr. Johnsson.

Vorbind despre influența lui Hristos asupra calendarului, Dr. W. H. Fitchett a remarcat: „A crede că un impostor necunoscut, dintr-o provincie uitată a unui imperiu dispărut, și-a lăsat atât de puternic amprenta asupra timpului încât să constrângă secolele să îi poarte numele, înseamnă a crede că un copil, cu cutia lui de creioane colorate, ar putea schimba nuanța tuturor oceanelor.” Dar Isus a făcut întocmai lucrul acesta.

Și trecerea secolelor nu I-a diminuat influența. Un articol din revista Time de la sfârșitul secolului XX declara: „Se poate argumenta serios că viața nimănui altcuiva nu s-a dovedit a avea o influență la fel de puternică și de durată ca aceea a lui Isus.” Într-adevăr,
El a modelat cursul istoriei.

Așadar, cum a ajuns Isus să influențeze istoria omenirii într-o măsură atât de remarcabilă? Și cum de, la secole după moartea Lui, încă mai are supunerea a milioane de oameni din jurul lumii? Răspunsul este Biblia.

Biblia este singura sursă reală de informare pe care o avem despre Isus. Practic, tot ceea ce știm despre El – cine a fost, ce a făcut, de ce a murit, miracolele Sale, multe detalii despre viața și învierea Sa și impactul Său și al ucenicilor Săi asupra lumii din secolul întâi – vine din Biblie. În afară de trei sau patru referiri scurte la Isus în literatura iudaică și romană timpurie, care nu fac aproape nimic mai mult decât să Îi confirme existența, singura sursă de informații despre această Persoană incredibil de influentă și de durabilă este Biblia. Fără Biblie, ar fi putut la fel de bine să nu fi existat niciodată. Binele nemăsurat care s-a revărsat asupra omenirii în ultimii 2000 de ani nu s-ar fi întâmplat niciodată, dacă nu ar fi existat Biblia.

Cu siguranță nu este nicio coincidență că influența lui Isus s-a diminuat în ultimul secol și jumătate pe măsură ce acuratețea și credibilitatea Bibliei au fost atacate. Dacă Isus este cine a pretins că este și cine au pretins mulți oameni de-a lungul secolelor că este și dacă influența Lui va fi perpetuată în viitor, am face bine să luăm Biblia în serios. De aceea, trebuie să fim siguri că ea ne oferă un raport credibil.

Totuși, potrivit Bibliei, Isus este mult mai mult decât persoana cea mai cunoscută și cea mai influentă care a trăit vreodată. Biblia spune că El a fost Fiul lui Dumnezeu, Mesia cel demult promis, Răscumpărătorul rasei umane și Salvatorul tuturor celor care cred în El. Biblia raportează că, după ce a fost crucificat de romani în afara zidurilor cetății Ierusalim, în jurul anului 31 d. Hr., El a înviat din mormânt și S-a întors în cer, de unde venise. De asemenea, afirmă că El va veni din nou la sfârșitul istoriei, îi va învia pe cei morți și va inaugura faza finală a Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Nicio altă carte nu pretinde asemenea lucruri în dreptul niciunei persoane care a trăit vreodată. Să ne gândim o clipă la cât de măreață, cât de imensă este această pretenție.

Dacă Biblia nu este adevărată, totul este doar o ipoteză sau o dorință ireală. Dar dacă există chiar și o mică posibilitate ca Biblia să poată fi crezută și să fie, într-adevăr, un raport demn de încredere cu privire la Isus, aceasta este, în sine, un motiv suficient pentru a ne gândi serios la dovezile prezentate în următoarele capitole. Este foarte important dacă Isus este cine pretinde Biblia că este și dacă noi putem crede că lucrul acesta contează.

Material preluat din cartea „Mai putem crede în Biblie?” de Bryan Ball

(Vizite: 40 ori, Astăzi: 1 vizite)