Materiale Studiu

Relevanța ei pentru viață

Mulți oameni astăzi susțin ideea greșită că Biblia este învechită. S-ar putea să fi fost bună pentru bunicii lor și pentru oamenii care trăiau în trecutul „neiluminat”, cred ei, dar nu are prea multe de spus în lumea de astăzi. După cercetare, totuși, rezultatul se dovedește a fi altul. Biblia se pare că este destul de „actuală”. Spune lucrurile așa cum sunt, nu numai cum au fost sau cum ar trebui să fie. Viața este reală și importantă – și suntem cu toții parte din ea. Și Biblia descrie viața exact așa cum este.
Biblia are multe de spus despre viață. Viața este ca un abur, spune Biblia – durează puțină vreme și apoi dispare (vezi Iacov 4:14). Și ce înseamnă 60 sau 70 de ani în raport cu secolele sau mileniile?

Biblia descrie viața ca pe o „vale a plângerii”. Descurajarea, singurătatea și problemele de un fel sau altul sunt partea celor mai multe ființe umane. Cu toții trecem prin vale, la un moment dat. Încercările și ispitele ne stau în cale în fiecare zi. După cum a spus Iov cândva: „Omul se naște ca să sufere, după cum scânteia se naște ca să zboare” (Iov 5:7). Nu trebuie să așteptăm până când ni se spune să descoperim lucrul acesta. Prietenii pot fi răi și schimbători și lucrurile rareori merg așa cum am vrea noi. Biblia este întru totul corectă atunci când vorbește despre a fi descurajat și deprimat. Știm cu toții din experiență că lucrul acesta este adevărat.
Așadar, de-a lungul secolelor, nenumărate milioane de oameni au descoperit că Biblia le vorbește chiar în situația particulară în care se găsesc ei. Aduce alinare în vremuri de boală și de moarte. Aduce speranță în vremuri de descurajare și de disperare. Aduce călăuzire în vremuri de dezorientare. Aduce putere în vremuri de încercare și de ispită. Aduce lumină în întuneric și încredere celor cu o stimă de sine scăzută – și face toate acestea încă de când bărbații, femeile și tinerii încep să o citească pentru ei înșiși. Acesta să fie oare motivul pentru care Biblia rămâne un bestseller? Relevanța ei în atâtea aspecte ale vieții este un puternic argument că este o carte în care putem crede. Biblia vorbește despre naștere și moarte; tinerețe și bătrânețe; bucurie și tristețe; speranță și deznădejde; sărăcie și bogăție; boală și sănătate; câștigarea banilor și pierderea lor; mândrie și smerenie; familie, prieteni și dușmani; dragoste și ură; pace și război; muncă și joacă; lacrimi și râs; soți și soții; părinți și copii; trecut, prezent și viitor. Vorbește despre oameni reali în situații reale într-o lume reală.

Biblia vorbește, de asemenea, despre Dumnezeul care se află acolo. „Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine… dacă vei merge prin foc, nu te va arde” (Isaia 43:2) și „El însuși va fi cu tine, nu te va părăsi și nu te va lăsa” (Deuteronomul 31:6,8). Și aceste făgăduințe sunt reale. Ele conțin posibilități care dau vieții o nouă dimensiune. Este o parte a vieții despre care Biblia vorbește ca fiind reală, posibilă și accesibilă. Cu siguranță merită luată în considerare, dar numai dacă putem crede ce spune Biblia. Repet, tocmai de aceea este important să examinăm dovezile.

Material preluat din cartea „Mai putem crede în Biblie?” de Bryan Ball

(Vizite: 36 ori, Astăzi: 1 vizite)