Materiale Studiu

Puterea Bibliei

Open Bible with glasses and spring flowers in the background

Ar fi dificil dacă ar trebui să alegem doar un motiv pentru a crede că Biblia este cea mai remarcabilă carte scrisă vreodată. Dar, confruntați cu această decizie, mulți probabil ar alege puterea Bibliei – capacitatea ei de a provoca o schimbare radicală și de durată. Aceasta spune, de fapt, Biblia despre sine: „Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător” (Evrei 4:12). Este plin de putere pentru că este viu, nu mort; dinamic, nu static. Și cea mai mare dovadă a acestei puteri este capacitatea de a schimba ființele omenești și societatea umană. În limba greacă, termenul tradus prin „lucrător” (activ, dinamic) este dunamis, de unde avem cuvântul „dinamită”. Biblia este – literal – dinamită. De-a lungul secolelor, mii de oameni, milioane, de fapt, de toate vârstele, culorile, clasele sociale și crezurile au descoperit că lucrul acesta este adevărat în dreptul lor. Poveștile lor trăiesc pentru a ne inspira pe noi astăzi.

Să îl luăm ca exemplu pe marele Augustin. Povestea lui a fost spusă de multe ori. Augustin s-a născut în secolul patru d.Hr., fiind fiul unui tată păgân și al unei mame creștine. I s-a dat o educație creștină, pe care a abandonat-o curând în favoarea filozofiei păgâne și a unei vieți de imoralitate și de indulgență față de sine. Istoria spune că într-o zi, în timp ce se afla într-o grădină în Milano, a auzit o voce spunându-i în mod repetat să își ia manuscrisele și să citească. Așa a făcut, ochii căzându-i asupra unui pasaj din Noul Testament, Romani 13:13 – „Să trăim frumos … nu în chefuri și beții; nu în curvii și în fapte de rușine.”

Cuvintele au zburat ca o săgeată spre inima lui. A fost punctul de cotitură din viața lui. Datorită acestor cuvinte din Biblie, Augustin a întors spatele trecutului său, a început o viață nouă  și s-a dovedit a fi unul dintre marii părinți ai bisericii, un teolog de renume și un scriitor „a cărui influență a marcat biserica vreme de 1600 de ani”.

Deși s-ar putea să nu fim de acord cu fiecare punct al teologiei lui Augustin, nu ne putem îndoi de faptul că viața lui a fost schimbată dramatic și brusc de Cuvântul lui Dumnezeu. Nu ne putem îndoi nici de faptul că, prin el, viețile multora au fost, de asemenea, schimbate. Faimoasele Confesiuni ale lui Augustin, Cetatea lui Dumnezeu și multe altele dintre cele 250 de cărți ale sale au influențat milioane de oameni. Și totul a început cu cuvintele Bibliei, care i-au bulversat gândirea și modul de viață întocmai cum Biblia însăși spune că poate face, să „judece simțirile și gândurile inimii”. Augustin cu siguranță ar fi sprijinit orice argument că în Biblie există o putere extraordinară.

Și apoi este Luther, profesorul universitar în căutarea adevărului în mijlocul confuziilor și abaterilor bisericii medievale. În 1511, Luther a devenit profesor de teologie la noua Universitate din Wittenberg, unde ținea cursuri despre Biblie – o carte efectiv necunoscută în acea perioadă. În timp ce vizita Roma și urca legendara Santa Scala – scara sfântă despre care se spune că ar fi treptele pe care Isus a coborât din sala de judecată a lui Pilat pe drumul Său spre Calvar –, cuvintele Scripturii au licărit în mintea lui Luther: „Cel neprihănit va trăi prin credință” (Romani 1:17; Habacuc 2:4). Această problemă îl frământa pe Luther de ceva vreme. Realizând nebunia încercării de a-și câștiga drumul spre cer cățărându-se pe o scară făcută de un om, Luther s-a întors în Germania și a început mișcarea care a devenit cunoscută ca Reforma.

Despre acea zi importantă din Roma și despre iluminarea minții lui Luther, F. W. Boreham a scris: „Era ca și când toate ferestrele Europei fuseseră deschise dintr-odată și lumina soarelui curgea înăuntru”. Reforma în sine este larg recunoscută ca una dintre cele mai importante mișcări religioase, sociale și economice din istoria Vestului, o revoluție intelectuală și spirituală care a schimbat lumea. Și totul a început cu cuvintele Bibliei, care și-au lăsat amprenta asupra minții unui om. Experiența lui Luther demonstrează, de asemenea, puterea unică ce se găsește în Biblie. El a mers mai departe și a tradus-o în limba germană, pentru folosul concetățenilor lui de atunci și din viitor.

Am putea observa aici, în trecere, că Augustin și Luther – printre alții – demonstrează că Biblia nu este numai pentru cei naivi, pentru cei cu educație puțină sau deloc, pentru oamenii marginalizați și oprimați ai lumii. Este și pentru ei, desigur; dar ea a atras și atenția unora dintre marile minți, dintre marii gânditori ai istoriei – bărbați precum Pavel, Augustin și Luther și Milton, Newton, Locke, Priestley și Boyle și o întreagă oștire de alții care, de-a lungul secolelor, au găsit încurajare, sens, siguranță și putere în cuvintele Bibliei.

John Bunyan s-a aflat la capătul opus. Tinichigiu de meserie, făcea ceea ce făcuse și tatăl lui înainte: călătorea în zonele rurale reparând oale și tigăi stricate. Bunyan a învățat singur să citească și să scrie, dar în tinerețe era cel mai bine cunoscut pentru capacitatea lui de a bea, a blestema și a înjura. Profund mișcat de moartea unui camarad, în timpul Războiului Civil Englez, a citit două cărți despre viețuirea creștină și curând a ajuns să citească Biblia. Aceasta a devenit principala lui sursă de inspirație, mai ales în timpul mulților ani pe care i-a petrecut în închisoare pentru credința lui. Lucrările lui Bunyan, scrise în cea mai mare parte în închisoare și incluzând renumita Călătoria creștinului,
s-au bazat, toate, pe Biblie. Bunyan spune, în limbajul demodat al acelor zile: „M-am îndreptat spre Biblie și am început să găsesc mare plăcere în a o citi… Am început să văd Biblia cu alți ochi și să o citesc ca nicicând înainte; îmi erau dulci și plăcute în mod special epistolele lui Pavel… și, într-adevăr, de atunci înainte nu am mai rămas niciodată fără
Biblie”.

Călătoria creștinului a fost numită cea mai măreață carte din lume, chiar după Biblie. Nu a încetat niciodată să fie tipărită din ziua în care a fost publicată prima dată, în 1678, și a fost tradusă în zeci de limbi. Este remarcabil că una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată a apărut din pana unui băiat sărac și neînvățat, de la țară. Cum s-a putut întâmpla lucrul acesta? În Călătoria creștinului, Bunyan a scris: „M-am uitat și l-am văzut deschizând cartea și citind din ea.” Se crede că Bunyan se descria pe sine: bărbatul care a citit Cartea care i-a schimbat viața într-un mod atât de radical și care apoi a schimbat viețile a mii de oameni care i-au citit numeroasele lucrări și l-au ascultat predicând.

Schimbări asemănător de uimitoare au apărut în timpurile mai recente. Lui Nicky Cruz, gangsterul din New York a cărui poveste este spusă în cartea Run, Baby, Run și în filmul The Cross and the Switchblade, i s-a schimbat viața prin auzirea unei predici ținute din Biblie.

Harry Orchard, care astăzi ar fi etichetat drept terorist, a fost închis pe viață pentru jaf armat și multiple crime provocate prin bombardare. A început să citească Biblia în închisoare și a fost atât de complet schimbat, încât și-a sfârșit zilele trăind în libertate în propria casă pe care i-au oferit-o autoritățile închisorii.

Berkeley Jones, un tânăr rebel și disperat, a fost închis pe viață pentru că a furat o mașină și a ucis o victimă inocentă în timp ce conducea cu mare viteză. În cele din urmă, a fost eliberat condiționat, a mers la un colegiu creștin, a fost, de asemenea, complet schimbat și a devenit un membru folositor al societății. Ar putea fi scrisă cu ușurință o întreagă carte despre oamenii ale căror vieți au fost schimbate în mod miraculos de Biblie.

Povești asemănătoare vin din societăți din toate colțurile lumii. Insula micuță Mussau, din Oceanul Pacific, este un prim exemplu. Locuitorii ei erau atât de depravați, încât până și oficialii guvernamentali au conchis că nu se putea face nimic pentru ei. Apoi, doi bărbați tineri au sosit de pe o insulă învecinată. Singurul lucru pe care îl aveau de oferit oamenilor ignoranți din Mussau era Biblia.

După 10 luni, întreaga insulă se schimbase. Au fost construite școli și biserici și a început o nouă eră pentru Mussau. Un oficial din partea guvernului britanic a vizitat insula la scurtă vreme după aceea și a scris în raportul său: „Sunt uluit de ce am văzut.  Nu pot să cred că este posibilă o asemenea schimbare… Mă minunez și spun că este un miracol.” Au fost cuvintele lui: „un miracol” produs de puterea Bibliei și de mesajul ei – nimic mai mult, nimic mai puțin. Și lucrurile s-au menținut astfel – am fost în Mussau și am văzut eu însumi.

Ceva asemănător s-a întâmplat mai recent în Malaita, în Insulele lui Solomon. Aici, în munții care se ridică până la 3000 de metri, trăiesc oamenii îndărătnici din tribul Kwaio, care s-au opus schimbării vreme de secole.

În 1994, s-a realizat contactul cu cei din Kwaio la cererea conducătorului lor, un bătrân uscățiv care putea comunica doar prin intermediul unui interpret. În ziua întâlnirii, i s-a dăruit o Biblie. Era un gest simbolic, de vreme ce nu putea citi, dar a primit-o cu o încântare evidentă.

Aproximativ un an mai târziu, a vorbit despre acea zi specială din viața lui când întunericul a început să se împrăștie și când el a început să doboare barierele ignoranței și ale fricii. „În momentul în care am atins Biblia”, a spus el, „am simțit cum toți demonii mei mă părăsesc.”

Lucrul acesta ar putea suna ciudat în urechile celor din Vest, dar el reflectă un aspect real al culturii întunecate din zonele Pacificului de Sud. La ultima numărătoare, 40 de grupe/biserici și câteva școli fuseseră înființate printre oamenii Kwaio din Malaita, în mare parte datorită influenței Bibliei de a schimba culturi întregi.

Ar putea să fie doar o coincidență? Să fie totul numai rezultatul auto-amăgirii, al confundării dorințelor cu realitatea sau al naivității oarbe? Întotdeauna oamenii cred doar ce vor să creadă? Sau există în Biblie o putere care nu se află în nicio altă carte? Chiar este Cuvântul lui Dumnezeu „viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri”, după cum se descrie? Chiar „judecă” el cele mai tainice simțiri și gânduri ale inimii? Arată el spre un Dumnezeu iubitor și spre o cale mai bună? Poate să producă în interiorul celei mai neascultătoare inimi dorința de schimbare și apoi să aibă puterea de a face să se întâmple toate acestea? Mărturia istoriei și experiența umană din întreaga lume par să spună că poate.

B. Philips, cel care a tradus Noul Testament direct din greacă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și care mai târziu și-a scris experiența în binecunoscuta carte The Ring of Truth, a mărturisit „puterea evidentă” a Bibliei „de a schimba viețile în acest secol sau în oricare altul”. Este mărturia nesolicitată a unui cercetător de top al secolului douăzeci despre puterea intrinsecă a Bibliei. Această putere, singură, este cel mai mare argument că Biblia este cea mai remarcabilă carte scrisă vreodată.

Material preluat din cartea „Mai putem crede în Biblie?” de Bryan Ball

(Vizite: 562 ori, Astăzi: 1 vizite)