Materiale Studiu

Atracția Bibliei

Două expresii ne apar imediat în minte atunci când ne gândim la chemarea Bibliei: larg răspândită și de durată. Împreună, ele ne spun, încă o dată, că Biblia nu este o carte obișnuită.

Istoria Bibliei este remarcabilă în atâtea privințe încât adeseori este luată ca drept ceva de la sine înțeles sau este trecută cu vederea. Printre altele, Biblia a fost tradusă în mai multe limbi decât orice altă carte. Statistici recente confirmă că a fost în prezent tradusă, parțial sau în întregime, în mai mult de 2400 de limbi sau dialecte. Noi limbi și dialecte sunt adăugate în fiecare an și lucrarea încă nu s-a sfârșit. Și încă sunt în curs de pregătire traduceri în noi limbi și dialecte. De ce? Răspunsul este simplu: ofertă și cerere. Sau, mai precis, cerere și ofertă. Peste tot în lume, oamenii vor Biblia mai mult decât orice altă carte. Ei o vor în propria limbă, să o poată citi singuri. Nu vorbește aceasta cu putere despre Biblie?

Lucrul acesta nu este adevărat doar în cazul țărilor mai sărace, subdezvoltate, din moment ce Biblia încă este un bestseller și în țările bogate și educate. În fiecare an, sunt vândute milioane de Biblii și noi traduceri și versiuni continuă să iasă de sub tipar. O estimare sugerează că mai mult de 80 000 de Biblii în limba engleză se vând în fiecare săptămână. Fiecare librărie mare din fiecare orășel și oraș din țările dezvoltate are Biblia – de obicei în mai multe versiuni. În ultimii 40 de ani, opt noi versiuni în engleză ale Bibliei s-au vândut în mai mult de 100 de milioane de exemplare.

Pur și simplu nu se poate spune că Biblia nu mai este actuală, că este demodată sau neatrăgătoare pentru mintea modernă sau pentru situația contemporană. Mari librării din lume demonstrează că nu este. Dr. Floyd Hamilton avea absolută dreptate atunci când spunea: „Biblia nu devine niciodată învechită”

Mai mult de atât, Biblia încă atrage bărbați, femei, tineri și copii de toate tipurile și din toate pozițiile sociale, așa cum a făcut de-a lungul istoriei. Regi și regine ai multor țări; președinți și prim-miniștri din trecut și din prezent; oameni educați și oameni needucați; tineri și bătrâni; negri și albi și toate nuanțele intermediare; bogați și săraci; bărbați și femei; șefi și angajați; învățători și elevi de-a lungul a numeroase generații – toți au găsit sens, scop, călăuzire, ajutor, alinare și speranță în paginile Scripturii.

În orice moment al zilei, cel puțin un milion de oameni din întreaga lume citesc Biblia. I-am văzut eu însumi – sunt oameni în vârstă și tineri, deopotrivă, în autobuze, în trenuri, la plajă, în aeroporturi și holurile hotelurilor, târziu în noapte și dimineața devreme. Cele mai multe cărți sunt citite o dată și apoi sunt puse pe raft și uitate. Dar, după cum spune Hamilton despre Biblie, „Cu cât mai des o citește cineva, cu atât mai mult îi place”. Milioane de oameni au descoperit și ei acest adevăr. Este imposibil să te gândești la orice altă carte cu o asemenea răspândire și atracție durabilă.

Material preluat din cartea „Mai putem crede în Biblie?” de Bryan Ball

(Vizite: 188 ori, Astăzi: 1 vizite)