Biblia

Cum să citești Biblia

A vertical composition of an open Bible on a table with flowers and eye glasses.

  1. Citește rar și atent, conștient că stai în fața unei cărți milenare, dintr-o cultură antică, foarte îndepărtată.
  2. Creează-ți un obicei din a consulta zilnic Biblia. Cu cât o citești mai frecvent, cu atât o guști mai bine.
  3. Citește până îi îndrăgești stilul. Nu te opri! Dacă nu îți place, înseamnă că nu ai citit destul de rar sau că nu ai intrat în contact cu adevăratul Autor. Sau poate încă nu ai găsit pasajul potrivit pentru tine.
  4. Dacă ai găsit ceva deosebit de interesant pentru viața ta, oprește-te pentru reflecții. Scopul lecturii este să te identifici cu personajele și învățăturile ei.
  5. Consultă explicații sumare. Unele traduceri din aplicațiile MyBible și YouVersion îți oferă informații suplimentare surprinzătoare, care te introduc în contextul vremurilor trăite de autori. Vezi dacă aceste comentarii sunt utile și pentru tine.
  6. Uneori este deosebit de plăcut să citești Cartea împreună cu persoanele dragi. Cuvintele sună diferit când sunt auzite citite cu voce tare, mai ales când asculți vocea persoanei pe care o iubești foarte mult.
  7. Utilizează mai multe versiuni și traduceri. Biblia audio este fantastică în mașină; când citești o traducere mai veche sau mai modernă, poți prinde sensuri noi. În limba română sunt disponibile zeci de ediții.
  8. Citește cu spirit deschis, onest, pregătit să întâlnești idei necunoscute și puternice.
  9. Roagă-te întotdeauna înainte să începi. Întreabă-L pe Dumnezeu când întâmpini dificultăți de înțelegere și vorbește cu El după ce ai închis cartea Lui.
  10. Biblia a fost scrisă pentru scopuri practice: cel mai mult contează să citești în așa fel încât să simți că ți se adresează personal.
  11. Citește Psalmii atunci când vrei să te rogi și nu știi cum.
  12. Dacă ți-ai propus să citești Biblia la rând, nu te lăsa descurajat de cărțile mai greoaie de la început (Leviticul, Numeri și altele).
  13. Personalizează-ți planul de lectură. Poți începe cu Noul Testament sau cu istorii deosebit de frumoase (Estera, Rut, Iov, Judecătorii, Eclesiastul).
  14. Un simplu creion poate fi miraculos: subliniază sau colorează direct în Biblie ori scrie în jurnalul tău de lectură.
  15. Delectează-te cu citatele favorite! Stai și savurează paragraful preferat când l-ai găsit. Salvează-le și marchează-le pentru a le accesa mai ușor când vei avea nevoie de ele.
  16. Nu te lăsa păcălit de sentimentele de vinovăție: Biblia este un leac! Deschide-o mai ales atunci când te simți nevrednic și păcătos.
  17. Citește cu respect și reverență pentru că Biblia poartă semnătura lui Dumnezeu.
  18. Citește până când ești transformat. Testul lecturii eficiente este să termini lectura cu o dispoziție diferită de cea cu care ai început.
  19. Biblia este o audiență la Dumnezeu: dacă ești mai bine, înseamnă că L-ai auzit pe Dumnezeu.
  20. Unii cititori îndrăgostiți de Biblie au o rutină de lectură: citesc la aceeași oră a zilei, în același loc. Explorează dacă acest stil te avantajează sau dacă merită să îi oferi Bibliei cel mai bun moment al zilei.
  21. Apropie-te de Biblie în cea mai bună formă, când ești odihnit și relaxat, fără să fii presat de sarcini urgente. Totuși, nu uita că multe persoane stresate și epuizate sunt extrem de înviorate prin lectura Scripturilor.
  22. Maximizează-ți momentele de lectură! Te poți dezvolta personal înlocuind un obicei nesănătos – de care vrei să scapi – cu lectura inteligentă a Bibliei. Acordă timp de calitate studiului biblic și nu vei fi dezamăgit.
  23. Cea mai bună rețetă de citire a Sfintelor Scripturi este să citești, să meditezi și să te rogi în același timp. Când Biblia îți vorbește direct și tu îi vorbești lui Dumnezeu, comunicând cu tine însuți (însăți), viața ta prinde aripi care fac din fiecare zi o experiență specială.
  24. Descoperirea Bibliei se amplifică atunci când împărtășești persoanelor apropiate ce este mai frumos în legătură cu Biblia ta.
  25. Iubește Biblia: după ce o iubești, va deveni din ce în ce mai frumoasă.
(Vizite: 6.050 ori, Astăzi: 1 vizite)