Biblia

Repere pentru o înțelegere adecvată – Contextul

Când și unde a fost scris?

Biblia a fost scrisă de-a lungul unei perioade de aproximativ 1600 de ani. Lumea a trecut prin multe schimbări drastice în timpul acestui proces de alcătuire a ceea ce noi astăzi numim Scriptură. Din cauza acestui lucru, versetele Bibliei pot avea un înțeles mai larg pentru noi, dacă realizăm ce impact au avut aceste cuvinte asupra societății antice.

Putem privi la ce a avut de spus Isus fariseilor ultra-religioși, care erau foarte respectați de evrei în timpul slujirii pământești a lui Isus.

În faimoasa Sa „Predică de pe Munte”, Isus a spus:
„Aţi auzit că s-a zis celor din vechime: «Să nu ucizi; oricine va ucide va cădea sub pedeapsa judecăţii.» Dar Eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său va cădea sub pedeapsa judecăţii…”

Sigur, este logic: nu urî pe nimeni și nu ține supărarea, etc. Dar declarații ca acestea aveau greutate în acel timp pentru că societatea era fixată pe aparențe. Nu era vorba de a fi bun, ci de a te purta bine.

Isus citează Scripturile Vechiului Testament (Exod 20 – Cele Zece Porunci). Porunca la origine era „să nu ucizi” și învăța pe oamenii indisciplinați că acțiunea de a ucide, care vine din ură, este greșită; dar sensul adevărat era răstălmăcit în cultura fariseilor. Concepția lor era că puteau urî la discreție, atâta timp cât nu ucideau.

Isus știa că ei alteraseră intenția inițială a Celor Zece Porunci, așa că a ales să le deconstruiască, pentru ca apoi să le reconstruiască în acea predică. În timp ce pentru noi pare o acțiune legitimă, pentru acel timp însemna un atac direct la sistemul întocmit de către elita evreiască, prin care se deghiza păcatul, aplicându-i-se masca neprihănirii, acest demers fiind justificat cu ajutorul denaturării învățăturilor biblice.

Veți găsi cu siguranță texte și mai ciudate decât acesta. În acest caz folosiți o enciclopedie biblică sau alte resurse recomandate. Întrebați-vă ce ar putea să însemne acea declarație, istorie, simbol, etc. dacă ați trăi în acea vreme.

(Vizite: 60 ori, Astăzi: 1 vizite)